КДО Лесковац - Међународни дан борбе против сиде

- A +

\"КДОКлуб Демократске омладине Лесковац традиционално обележава 1. децембар пре свега вођен чињеницом да  47 % новозаражених сваке године чине управо млади људи од 15 до 29 година.

Поред штанда, поделе кондома и информативних флајера, КДО Лесковац трећу годину за редом огранизовао је трибину “ Знањем против страха” у препуном клубу “Грув”. На трибини су учествовале ученице Средње Медицинске школе са својим перформансом о толеранцији и не толеранцији, др Миомир Стојановић – гастроентеролог, др Татјана Николић – гинеколог, др Зорана Митић  - епидемиолог, Ивана Илић– професор, Саша Стојановић – писац.

Највеће интересовање изазвао је Ј.Б. – особа која већ пет година живи са ХИВ-ом и његови одговори на питања  младих људи о начину добијања, лечењу, превентиви, дискриминацији и стигматизацији ХИВ-ом заражених особа. 

Да би смањио степен стигме и дискриминације која окружује ХИВ позитивне особе, организовањем оваквих трибина, КДО Лесковац покушава да се суочи са узроцима оваквог понашања а то су страх и игнорисање чињенице да је ова болест у нашем окружењу и у наредном периоду бориће се против истих управо знањем.