Међународни дан борбе против насиља над женама

- A +

Насиље над женама је феномен који захтева систематски ангажман целог друштва, јер је у основи кршење основних људских права. Потребно је радити на већој равноправности жена у друштву, и њиховом оснаживању, јер насиље над женама није приватни проблем који треба да остане у оквиру породице. Жене су без обзира на националност, веру, узраст, и статус изложене разним облицима физичког, сексуалног, психИчког и економског насиља.
У области законодавства, Србија је учинила доста доношењем измена кривичног законика, породичног,као и закона о забрани дискриминације и равноправности полова, па је тако насиље у породици постало кривично дело! Жене жртве насиља немају ефикасну подршку система, а често су и саме жртве из страха или сматрају то понижењем и срамотом,па не желе да свој проблем поделе. Имајући у виду чињеницу да број забелезених слуцајева насиља у породици расте из године у годину И то за по око 700 случајева годисње, И да је тај број у 2012. Години 9325, а да су у 80 % случајева жртве управо жене, обавезни смо да искористимо сваку прилику да овакве ствари осудимо. 


Наша земља се ове седмице заједно са 6 земаља региона укључила у регионалну кампању, ''ПОТПИСУЈЕМ'', посвећеној ратификацији и пуној примени Конвенције Савета Европе о спречавању насиља према женама и у породици. Конвенција Савета Европе, доноси значајне новине у заштити жртве и односу према извршиоцу насиља. Конвенција предвиђа да надлежни органи обаве процену ризика од смртног исхода, тешког повређивања и понављања насиља и да полиција на лицу места има листу са питањима, која ће проценити колико је ситуација озбиљна и да ли жртву треба склонити.


Демократска омладина је као и годинама уназад обелезила овај датум. Активисти омладине су на иницијативу женске омладинске мреже, акцијама у десетини градова Србије заузели јасан став да су против ове врсте насиља!
Својим порукама позвали су остале градјане да не окрећу главу пред овим проблемом већ да буду храбри, да се суоце са њим И да помогну жртвама!


СТОП НАСИЉУ, ЈЕР НАСИЉЕ НИЈЕ ЉУДСКО!


СТОП НАСИЉУ-ПОКАЖИ ЕМОЦИЈЕ!


СТОП НАСИЉУ, ЈЕР ЉУБАВ НЕ БОЛИ! 


ЖЕНА СИ, ЧОВЕК СИ, МОЖЕШ СВЕ, ПРИЈАВИ НАСИЉЕ!


НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ ЈЕ КРИВИЧНО ДЕЛО, ПРИЈАВИ ГА! 

САМО НЕНАСИЛНА ПОРОДИЦА ЈЕ ЗДРАВА ПОРОДИЦА! 

Женска омладинска мрежа