Демократска омладина предложила Привремено веће Београда за Нобелову награду

- A +

Демократска омладина симболично је, дељењем летака грађанима у центру Београда, упутила захтев председнику Републике да Комисији за доделу Нобелове награде предложи чланове Привременог већа Града Београда за лауреате из области економије због "идентификовања неправилности у буџету и спасавања Београда од банкрота". 


Према речима председнице Демократске омладине Јоване Јовановић, "о подвизима четворице чланова и секретара Привременог већа смо се информисали искључиво из медија. Захваљући њиховим изјавама, скромности и спремности да раде без икакве личне користи, Демократска омладина је председнику Николићу, као некоме ко је високо цењен у међународним академским круговима, послала предлог кандидатуре за добитнике Нобелове награде из области економије".

"Ми њима желимо да одамо признање зато што су успели да идентификују неправилности у буџету које нису успеле да уоче нити међународне финансијске институције, нити Фискални савет, нити Државна ревизорска институција. Такође су успели за само седам дана да усвоје ребаланс буџета и у свим медијима да објаве да су спасли Београд од банкрота", објаснила је Јована Јовановић. 

Демократска омладина предложила Привремено веће Београда за Нобелову награду из области економије Према њеним речима, чланови Привременог већа су показали да истовремено са спасавањем Београда од банкрота могу и да га, како каже, спасу од снежних наноса и да пожртвованим радом "очисте снег и пре него што је пао". 

"Ми смо свесни да ће се од сутра за услуге ових чланова већа грабити све светске економске силе и да они зато неће моћи да помогну да се поправе те рупе у буџету Србије од две милијарде евра, као и јавни дуг од 20 милијарди евра, али, ето, ми смо спремни да се зарад светске економије жртвујемо", поручила је председница Демократске омладине. (Према вести агенције Танјуг) 

Предлог кандидатуре са образложењем: 

Номинација за доделу Нобелове награде за економију 

Номиновани: Чланови Привременог органа Града Београда Синиша МалиНебојша Човић,Никола НикодијевићАндреја Младеновић и секретар Горан Весић

Тема: "Практична примена знања и вештина у отклањању претње од банкрота у светским метрополама" 

Образложење: 

Номиновани чланови и секретар Привременог органа су дуго и пажљиво селектовани међу највећим домаћим и страним стручњацима за одговоран посао вођења Београда до наредних избора, који се одржавају након увек ризичног и неизвесног зимског периода. 

Непосредно по избору, чак и пре формалног конституисања, извршили су свеобухватну анализу стања у јавним финансијама града и констатовали озбиљну претњу од банкрота једног од највећих градова у овом делу Европе. Суочени са оваквим изазовом нису се уплашили и одустали, већ су у року од само седам дана усвојили ребаланс буџета и објавили да су спасили Београд од банкрота. 

Овакав приступ отвара ново поглавље у економској историји, у коме се дистанцира од бесциљних теорија и емпиријских истраживања, а у први план стављају поштени и способни људи који без речи прелазе на дела, уоче проблем и реше га без одлагања. 

При томе им се одаје признање што су идентификовали претњу од банкрота коју до сада нико није уочио, укључујући ту међународне финансијске институције које имају сталну сарадњу са Београдом, Фискални савет који прати реализацију локалних буџета, као и Државну ревизорску институцију која је детаљно анализирала билансе Града. 

Посебно истичемо да метод којим је спашен Београд од банкрота не кошта ништа, за разлику од скупих програма фискалне консолидације који предлажу ММФ, Светска банка или ЕУ. Ни један динар неће бити потрошен, ни једно радно место неће бити изгубљено, треба само овим стручњацима пренети сва овлашћења за управљање вишемилионским градом или државом и они у року од само неколико дана решавају проблем по систему "као да га никада није било". 

Захваљујући њима Београђани данас поново имају струју, воду, грејање, јавни превоз, комуналне службе, а радници и пензионери коначно могу да одахну јер ће добити своја месечна примања. 

Доказали су да истовремено могу да решавају и више крупних проблема па је тако по први пут у историји Београда правовремено откривена опасност од снежних наноса који су претили да паралишу град, али је захваљујући пожртвованој акцији четири члана Већа и њиховог секретара снег очишћен пре него што је пао на тло. 

Посебно се истиче скромност ових стручњака, који немају времена да се шетају по телевизијама и хвале својим историјским резултатом, већ настављају неуморно да раде, због чега о њиховим подвизима сазнајемо посредно из неименованих извора Танјуга. 

Сматрамо да ће се доделом Нобелове награде, поред оправдане потврде значаја овог научног и практичног достигнућа, на најбољи начин афирмисати супериоран приступ решавању финансијских проблема, како светских метропола, тако и земаља које годинама не могу да се изборе са економском кризом. 

Свесни смо да ће се, колико сутра, за услуге ових људи грабити водеће светске економије, па више неће моћи да помогну Србији у борби са рупом у буџету која је достигла две милијарде евра и јавним дугом од преко 20 милијарди евра, али смо спремни да се жртвујемо за спас светске економије. 

Демократска омладина доставља овај предлог уз молбу да је проследите Комисији за доделу Нобелове награде у области економије. 

Рок за доставу номинација је почетак фебруара 2014. године и верујемо да ће до тада овлашћени предлагачи препознати вредности економског подвига који је овај експертски тим остварио и сврстати их међу лауреате у области економије, као што су Милтон Фридман, Пол Кругман или Џозеф Штиглиц.