КЛУБ ДЕМОКРАТСКЕ ОМЛАДИНЕ НАСТАВЉА АКТИВНУ БРИГУ О МЛАДИМА И У 2014. ГОДИНИ

- A +


Испред Савета клуба деомкратске омладине Панчево конференцију за новинаре одржали су Немања Попшогоровић - председник, Стефан Јосимов - заменик председника и Станко Пужић - председник Извршног одбора Клуба демократске омладине Панчево. На конференцији су новинарима представљени резултати Клуба демократске омладине у 2013. години као и План рада за 2014. годину.

Клуб Демократске омладине Панчево представља резултате постигнуте у 2013. години, као и планове за 2014. годину.

1. Усвајање програма рада за период 2013-2015. година

КДО Панчево је једина политичка организација која је активну бригу о младима преточила у стратешки документ, који је писан уз сарадњу стручњака. План обухвата десетак области које су млади људи у граду навели као приоритетне. Део ових области смо успели да реализујемо у протеклој години.

2. Стопирање финансирања мерних станица за прећење аерозагађења од стране града

У сарадњи са странком ''Зелени Србије'', организовали смо протесте поводом укидања финансирања мерних станица за праћење аерозагађања, од стране Министарства животне средине. Захваљујући нашим омладиницима скупштина града Панчева је једногласно усвојила одлуку у којој се захтевало да Министарство ово финансирање не укида. Након наших активности, ресорно Министарство је наставило да финансира мерне станице у Панчеву.

3. Традиционални турнир у баскету ''3на3'' и трунири у фудбалу

Организовали смо низ спортских активности, као што су турнири у баскету и фудбалу, на којима је увек био присутан велики борј младих људи, што довољно говори о њиховој свести како према спортским активностима тако и жељом за активизмом.

4. Два представника изабрана у Савет и ИО Демократске омладине

Захваљујући свим досадашњим активностима, Клуб Демократске омладине Панчево добио је представника у сталном саставу Савета Клуба Демократске омладине Србије, који је изабран 20. јула. У наредном периоду наш клуб имаће и представника и Извршном одбору омладине странке на нивоу Србије.

5. Уређење спортских терена у насељима

У протеклој години уредили смо два кошаркашка и један фудбалски терен, док су још два фудбалска терена у процедури. Наиме, набавили смо мреже и уредили смо линије на фудбалском и кошракашком терену у насељу ''Котеж 2'', као и кошаркашки терен на ''Содари''. Иницијатива за уређење фудбалског терена у овом насељу, коју смо поднели у августу месецу, добила је позитиван исход, те су се за ову намену определила средства у буџету за наредну годину. Поднета је и иницијатива за уређење фудбалског терена у насељу ''Тесла''.

6.Укључивање у акције поводом све веће пристуности насиља у друштву

Као омладина Демократске странке у Панчеву подржали смо све акција у граду, које су за циљ имале смањење насиља у нашем друштву.

7. Обележавање годишњице петооктобарских промена

Годишњицу великих петооктобарских демонстрација и промене режима Слободна Милошевића обележили смо заједно са омладинцима из  Либерално демократске партије, Социјалдемократске уније и Нове странке. На на углу улица Војводе Радомира Путника и Живојина Мишића, разговарали смо са пролазницима, углавном млађим људима, о томе шта се у Панчеву променило после 5. октобра. Ово је први пример сарадње омладина политичких партија у Панчеву.

8. Сарадња са организацијама цивилног друштва

Пошто сматрамо да је Панчево лидер у омладинској политици, како у Србији, тако и шире, а томе је највише допринела управо Демократска странка, одлучили смо да организујемо округли сто под називом ''Омладинска политика и невладин сектор у 2014. години''. Циљ нам је да пре свега приближимо НВО сектор и доносиоце одлука. Желимо да чујемо шта су то проблеми који се евентуално јављају у раду ових организација, као и да чујемо предлоге приоритета за буџет за 2014. годину. Мишљења смо да је од изузетне важности да невладин сектор и Клуб Демократске омладине унапреде сарадњу, првенствено због великог броја младих људи које и једни и други окупљају. Желимо да нагласимо да, као омладина Демократске странке, невладине организације видимо као своје партнере у даљем креирању локалне омладинске политике и борби за бољи живот младих у нашем граду.

9. Помоћ азилантима у Србији

Средином децембра организовали смо акцију пркупљања зимске одеће и обуће за азиланте који се тренутно налазе у нашој земљи. Одзив грађана је био на високом нивоу, те смо сакупљену гардеробу предали Комесаријату за избеглице, који је касније предао азилантима.