Поглед у рикверц - недеља прва 2011

- A +

Прва недеља 2011. године почела је са неколико лепих вести. Они који су први успели да се опораве од дочека, имали су прилику да први сазнају да је министар војни рекао „Вољно!" и да је наша војска напокон постала у потпуности професионална. Да све не буде тако европски, модерно и прогресивно, побринули су се свештеници за које је најављено да ће ускоро моћи да служе „верску службу" у касарнама ВС. Утешно је, међутим, то што је оваква врста службе предвиђена за свештенике свих „традиционалних" верских организација. О томе шта је са секуларношћу или поштовању права атеиста, па чак и припадника „НЕтрадиционалних" верских организација, мислићемо неки други пут! Истог дана, првог јануара, Мађарска је преузела председавање ЕУ, а Евро је постао званична валута у Естонији.

Када смо већ код европских итеграција и нас су сачекале лепе вести- смањене су царинске стопе на производе који долазе из ЕУ са око 8% на око 2%. За нас лаике, то подиже оптимизам да ће цене неких производа, на пример технике убрзо бити смањене пар процената или ће ипак, као са нафтним дериватима и поред престанка монопола НИС-а, цене убрзо да порасту. Из крајности у крајност, као и све! Власт нас је у налету вести обасипала порукама да ће у 2011. бити боље и лакше, а убрзо затим, да ће бити тешко. Неки су остали збуњени! Можда је то један од разлога због ког су грађанке и грађани Србије међу највећим песимистима на свету уз Британце и Италијане - неке од најбогатијих земаља. Оптимисти би рекли да и то није лоше, ако су по истом истраживању међу највећим оптимистима грађани Авганистана, Ирана и сличних земаља „у развоју". Било како било, разлога за оптимизам има, ако ни због чега, онда због празничне недеље која је почела Новом годином, а завршила се Божићем. Док су Аргентинци имали прилику да уз дочек осете подрхтавање тла, нешто јаче него оно у Краљеву,  посетиоце „Улица отвореног срца" у коју, верујем, већина вас никада није отишла јер је први дан сваке године резервисан за спавање, били су хумани, јер су сав приход на „Улици" упутили санирању последица земљотреса.

Старији суграђани ће добити пензије веће за 2%, за моју бабу то представља додатних 200 - 300 динара. Како стари кажу „Да једно зло никада не иде само" потврдила је и вест да се запалила зграда Општине Краљево, срећом без жртава и већих последица. И док се и даље прича о реконструкцији Владе Србије, Мркоњић се хвалио како су га „јурили по згради Председништва и молили" да повуче оставку коју је поднео због критика председника о току радова на Коридору 10. На срећу, још увек 62% гађана Србије подржава пут ка ЕУ, за чега имамо подршку председавајуће Мађарске, али и конкретнију подршку која долази из Париза а тиче се кандидатуре, судећи по речима министра Ђелића. Како је почела, ова недеља, тако је и зваршена, уз пријатеље, што би новинари рекли „коју чашицу више" и печење, које су милиони чекали цео Бадњи дан гладујући уз рибу и пребранац, кришом једући саламу и чоколаде, како би га који минут после поноћи грицнули, ако ништа онда бар уво или реш печен репић! Живели!

Војислав Вујић

председник ИО ДОБ