Поглед у рикверц - недеља друга 2011

- A +

Прво јутро ове недеље освануло је под утисцима емисије „Упитник" са РТС-а. Истог дана, СНС је нас је обавестила да неће у коалицију са ДС ни под којим условима. Постављам себи питање, под којим то условима би ДС ушла у коалицију са СНС? Рамишљајући о томе, стигла је вест о новом заоштравању односа између СНС и странке чији  председник није дозволио 6.октобар.

Тунис 2011. -  Србија 2000. Осећа се мирис револуције! Осећа се жеља за слободом! Многи су ситуацију у Тунису описивали као Србију у октобру 2000. Ми, грађани и грађанке Републике Србије им желимо да у свему томе оду мало даље од нас, желимо да њима ових дана осване и 6. октобар! Догађаји у Тунису ће обележити читаву недељу која је за нама. Од немира, преко сукоба са полицијом, наређења да се смање цене хране, пада владе, бежања премијера, евакуације туриста и дипломатских радника... Можда ће и код њих за 11 година поскупети млеко у неком њиховом Имлеку, па у Шабачкој млекари, иако сада председник државе „има право" да одреди цене хране!

Пред крај суђења за убиство Бриса Татона, оштећена породица захтева финансијску одштету у износу од 200.000 Евра, што би према речима њиховог адвоката требала да исплати држава. Миладин Ковачевић други део? Не!

Република Србија би могла, међутим, да добије нови највиши правни акт о ком се ове недеље доста говорило. СПС и ЛДП су сложни у оцени да се је двопартијски систем лош, док СНС са 304580 потписа грађана тражи смањење броја посланика. Занима ме да ли међу тих 304580 потписа има и чланова других странака?

Ове недеље, многи од нас имали су прилику да примете нове регистарске таблице на улицама. Прве две таблице које сам видео, биле су залепљене на стакла аутомобила, вероватно зато што њихови власници нису пронашли пластичне држаче у новом формату, а можда и зато што су таблице помешали са налепницама које се добијају уз њих. Ово је можда први пут да једва чекам да ми истекне регострација, имам неописиву жељу да на плаво поље изнад ознаке СРБ прилепим 12 жутих звездица ЕУ. Хоће ли се неки полицајац усудити да ме казни због тога? Била би то велика срамота за Дачића! Међутим, да све не буде тако лепо у вези европских таблица Србије, побринула се косовска полиција која одузима нове таблице са ознакама косовских градова. Постављам неколико једноставних питања: Хоће ли Косово бити мање независно ако буду постојале таблице? Хоће ли већи број људи на северу почети да користи косовске таблице? Хоће ли се смањити  број аутомобила без таблица? Како ће прелазити Мердаре, Кончуљ и Доње Јариње? Да ли ће бити обезбеђена сигурност оних који возе са, не пример, БГ таблицама? Када ће човек (не наводим етничку припадност) на Балкану (не наводим тероторију) моћи да вози свој аутомобил (не наводим регистарске таблице) СЛОБОДНО и без страха?

Занимљиво је понашање наших новинара када је у питању Балкан. На Б92 су се појавиле две вести, једна је „Ухапшена два СРБИНА у Грачаници", а друга „Држављанин Србије возио 240 км/ч (у Хрватској)". Када се користи која врста категоризације човека? Када је битније држављанство, а када етничка припадност?

Утешна је чиљеница да од недавно два полицајца, један из Србије, а други из Хрватске, од скоро седе заједно у канцеларији на граничном прелазу Бајаково и комуницирају о криминалцима на једној и другој страни. Било би добро када би полиција и царина могла у пару да врши контролу путника и на тај начин скрати време преласка границе за пола.

Средином ове недеље, дочекана је и Нова година по старом календару или како неки воле да је називају СРПСКА Нова година. Ако је СРПСКА зато што се онолико пуцало, србовало и лудовало, онда то није тако похвално. Срећно!

Војислав Вујић

Председник ИО ДОБ